måndag 26 januari 2009

Anna Talar Ut!


Det här med att det dyker upp teckningar som då å då påminner väldigt mycket om mina är såklart nått man får räkna med. Men jag är inte särskilt förtjust i det men måste väl stå ut med det då jag valt att visa mina teckningar för alla.
Jag inspirerades själv mycket av Liselotte Watkins (bilden) i början och härmade henne nästan rakt av, men det var inget jag visade för någon då jag gjorde det helt i övningssyfte. Efter att ha tecknat mycket och lärt sig så hittade jag "min" stil som jag tycker känns ganska långt från inspirationen även om vissa saker liknar.
Men mina yttre färgade konturer och prickarna runt en del bilder är helt min egen och något som jag tycker känns som en typisk Anna Ileby sak.
När man arbetat fram något som man gillar och som är ens stil är det självklart tråkigt om någon annan snor den rakt av.
Mitt tips är att teckna teckna teckna, våga testa och göra fel, låt det bli skitfult, gör om, klipp bort, trampa och knyckla ihop! Det är då man hittar sin stil!
Nu låter det som jag är skaparen av randiga hår och färgade konturer vilket givetvis inte är fallet. Jag vill bara känna att mina teckningar är mina.

Förlåt om jag fräste.

Etiketter:

21 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Jätteintressant inlägg och bra att få höra hur du ser på saken eftersom det är dina bilder det handlar om. Du slog verkligen huvudet på spiken när du skrev det där om att härma utan att visa för andra. Vilken klockren poäng! Det är kanske det som är den stora skillnaden mellan att lära sig saker och att sno saker...

Tack för dina tankar, jag fick iaf en aha-upplevelse av detta inlägg.(Och du fräste inte, du förklarade bara.)

Kom gärna med fler tips på hur man lär sig rita om du vill och har ork! Jag funderar mycket över hur man skuggar saker eller hur man färglägger ansikten utan att behöva måla hela fejset typ orange (syftar på färgpennor/kritor över lag).

/Maja

26 januari 2009 18:02  
Anonymous Elin sa...

Hej på dig Anna! Jag tycker om dina bilder jättemycket och tycker det verkar vara roligt att rita med promarker. Var köper man sådana?
Ha en trevlig kväll!:)

26 januari 2009 18:02  
Anonymous Sara sa...

Ta det som en komplimang stället för något som gnager dig på tårna. Tycker det har varit en blogg med väldigt mycket glädje men detta känns lite bittert. Oavsett vad man gör, så kommer det finnas människor som vill vara lika bra på det! Håll huvudet högt,vi vet vad en Anna bild är...och du är grym!

26 januari 2009 18:31  
Anonymous STYLEMIND sa...

Jag vill ju bara lära mig, målade en till bild i dag som är helt min stil, jag har en egen stil men ville se hur du gör skuggor i ansiktet och så för jag är inte så bra på det. Tycker inte jag snott nåt, sorry om det uppfattades så.....

26 januari 2009 18:56  
Anonymous STYLEMIND sa...

Jag kanske inte borde visat de för nån, men jag blev ju liksom nöjd..

26 januari 2009 18:57  
Blogger SaraMy sa...

Jag kan förstå vad du menar, och det är en jobbig känsla. Men samtidigt har jag svårt att hålla med, jag har målat porträtt i många år, och sedan jag hittade din blogg fick jag upp ögonen för promarkers. (det tackar jag dig för, för jag älskar dom!)
jag hoppas verkligen inte att jag är en av de som har irreterat dig, då jag kört på som vanligt med pennorna precis som jag brukade använda mig av akvarell och akryl (även där med svarta konturer, dock mycket besvärligare att göra med pensel!) Men porträtt är porträtt och när man läser mycket serier som jag så blir det mer grafiskt.
Det jag inte håller med om är att man inte skall visa för andra när man bara är på övningsstadiet, alla tar inspiration från alla, om det så är mode, serier, film eller vaddetnuär. Och det tycker inte jag är något man skall skämmas över eller dölja, skapande är skapande och kreativitet borde snarare uppmuntras än tystas/tryckas ner.
Sen så är du såpass duktig och konstnärlig att du inte har någon anledning att oroa dig, du har en stil som är din, och även om andra hämtar inspiration eller härmas så tror jag aldrig att dom kan göra det så bra att man kan missta dom för något du skulle ha gjort.
Jag säger som Sara: Ta det som en komplimang istället! Och fortsätt med det du gör, men bli inte bitter.

26 januari 2009 19:20  
Anonymous Heidi sa...

Jag förstår dig till 100%! "Mina saker är mina saker" liksom. Själv ritar jag inte men jag skriver mycket och även där finns det dem som härmar så att man kan bli skvatt galen ibland!

Stå på dig och kör på! Jag gillar att du lägger ut dina bilder så man får se! Jag ser med spänning fram emot att få se hur den där "damen" blev som du har gjort i papierlalala...:)

26 januari 2009 19:51  
Anonymous årepajken sa...

håller med dej, ingen ska ta cred för nått som man inte är uppsprungsskapare av!
stå på dej älskling

26 januari 2009 20:57  
Anonymous M sa...

förstår dig anna, har sett hur många "anna-inspirerade-bilder" som helst nu på massa bloggar..

det jag personligen tycker är lite trist är att "mina pennor", som nästan bara jag kände till innan, nu har blivit superpoppis hos alla. jag gillade att de var "min egna grej" men nu verkar hela sverige veta om deras existens och mina bilder känns inte så unika längre, vilket känns lite trist..
:/

ta hand om dig! vi funderar på att ta oss en sväng till de värmländska skogarna, kanske ses då!

26 januari 2009 21:21  
Anonymous M sa...

(och ja. det är dags att du flyttar närmare)
;)
kram till dig söta du!

26 januari 2009 21:29  
Anonymous STYLEMIND sa...

Phuuu. Tack snälla du!
Kram

27 januari 2009 05:04  
Anonymous Elin sa...

Hej!

Förstår att det känns avigt när vissa bara kopierar rakt av, men så är dte nog för alla stora märken, det kommer liksom "billiga kopior" som vill rida på framgången... Men man känner juh ändå oftast igen vilket som är orinalet, och det känns juh lite tomt och opersonligt att härma nån annas uttryck... Tyvärr vet jag inte hur man skulle kunna skydda sig? (förutom genom att aldrig visa nån, menvad är meningen då?)
Tycker du har jättefina grejjer du gjort som du ska va stolt över, tänk att folk vill vara som du och skapa lika bra som du, du är juh en förebild :) Ja men får försöka tänka så iaf...

Kram

27 januari 2009 09:58  
Blogger Lilla Maggan sa...

åh jag förstår dig fina Anna! bästa är ju att du faktiskt var först oavsett vad,det är DIN grej, DIN stil, och det allra bästa är ju att ingen kan mäta sig med dina alster! och de kommer att hitta sin grej sen och bli bäst på den. du är en inspirationskälla och du inspirerar alla dessa människor att vilja vara som du! Du är en förebild! var stolt och nöjd! :D Fortsätt att vara du sädär bra som du är, det vill jag!!
kramar till dig!

27 januari 2009 10:09  
Anonymous Anonym sa...

Det känns om att dethär inlägget riktar sig till någon speciell person.
Det är svårt att vara anonym som konstnär.. se bara på det allra största konstnärerna deras konstverk har tolkas och målas av tusentals gånger. Se det som en bekräftelse istället att det du gör är bra!

Ingen kommer kunna kopiera dig rakt av för din stil är din stil och det syns i teckningarna. Sedan att man kopierar det är som du säger också ett sätt att lära sig måla på.. så småning om föds ens egna stil. Låt dig vara en inspirationskälla för andra och se din se din konst som en lärdom för andra. Kom i håg att det är upp till dig hur du vill se det. Du kan se det som något negativt eller något positivt och visst är det så att det är mkt enklare att se på saker med en positiv vinkel?

Du är duktig på det du gör så var stolt över det. Det kan ingen ta ifrån dig.

Jag antar att det är inspiration du vill förmedla också? För detta känns inte som någon kolla-på-mig-blogg-jag-är-bäst.

27 januari 2009 11:46  
Anonymous Tina sa...

Hej Anna! Tycker om det du gör och går alltid in här för lite inspiration och pepp till att själv ta tag i min kreativa sida.

Jag kände mig lite träffad av ditt inlägg eftersom jag senast igår följde ditt inlägg "Anna visar porcessen" när jag tecknade. Jag tycker inte att mitt liknar ditt på något sätt du ditt är underbart och inte mitt, än iaf. Samtidigt är jag som många andra bara i en pröva på fas och härmar allt och alla som jag tycker om.

Din blogg sänder ut glad och positiv energi, fortsätt så som du alltid gjort. Självklart är det inget fel med att fräsa till ibland, annars blir man överkörd i dagens samhälle.

27 januari 2009 19:26  
Anonymous Anonym sa...

Jag håller med dig. Jag har ritat hela mitt liv, men än så tycks jag ej hittat en egen stil. och det tycker jag är extremt jobbigt. när jag väl har ritat en bild som inte påminner om någon annan tecknare så slutar det med sen att jag ändå inte gillar den fast att jag älska den i början. Och allt beror på att jag sett någons teckning som jag tycker är mycket finare. Jag kanske har för dåligt självförtroende vad det gäller mina teckningar? alla tycker att jag ritar fint, vad jag än ritar. och om jag ritar av någon så lyckas jag alltid finna det där extra så att personen är sig lik. Jag tycker att det är så jobbigt att jag inte har en egen stil att jag funderar på att ge upp min talang. för det sista jag vill vara är en copycat.

Det var skönt att lätta sig på hjärtat.
/Andrea.

28 januari 2009 10:29  
Anonymous Sofie sa...

Hej Anna!

Jag heter Sofie och har varit in och kikat i din blogg många gånger :) Jag tycker att den är jättefin, och du är väldigt duktig på det du gör, och jag förstår varför du tycker som du gör.

Men ändå så tycker jag int att du kan säga att man int ska 'kopiera' - för idag har det mesta rdan gjorts - och dt känns som att vad man än gör, och vad man än skapar så ska man beskyllas för att vara en 'copycat'...

Och jag håller med Andrea som skrev inlägget innan mej. Jag har, precis som henne, inte hittat min stil än, och man måste få
'kopiera' och testa till viss del för att komma fram till sin egen stil. Sen vet jag många många många som målar / ritar i samma stil som du. Så så unikt tycker jag inte att det är!

Nu vill jag inte klanka ner på dej, för jag tycker att du är gudomligt duktig, och jag ser upp till dej... Men ja, man tar ju åt sej lite, kan jag ju säga :)

28 januari 2009 18:07  
Anonymous Emmylinnea sa...

Du är nog den mest talangfulla tecknaren jag sett skymten av! tipp topp helt enkelt.

29 januari 2009 12:52  
Anonymous Garderobsgrubbel&Byråbekymmer sa...

det är det tipset jag alltid gett på min blogg med - gör om gör fel gör om igen våga lek testa..

men du får se härmandet som rent smicker..även om det förståeligt kan kännas störande.


Grattis till BB-jobbet! Otroligt kul!
kram

31 januari 2009 00:18  
Anonymous Tiny sa...

Jag har sett bilder som påminner om det du beskriver. Jag blev arg då, och jag vågar inte ens tänka på hur arg jag skulle blivit om det varit mina bilder det rörde sig om.

Kämpa vidare! Du gör helläckra saker!

31 januari 2009 14:59  
Anonymous johanna sa...

så länge kopiorna inte överträffar orginalet ska man la bara ta det som en komplimang! (även om det gnager på en)

31 januari 2009 15:22  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida