tisdag 18 oktober 2011

Anna om att Jobba!


Illustratörsbranchen är en mycket märklig branch. Många ser det lite som en påhittat branch, där vi som arbetar mest gör det för att det är så himla roligt.
Det ÄR roligt, men det kanske bankdirektörer och dagisfröknar också tycker om sina jobb.

Inom det här yrket får man (iallafall jag) ofta uppdrag där det inte ingår någon ersättning. Jag ska alltså jobba gratis, "eftersom du ändå tycker det är så himla roligt".
Vem går till frisören och efteråt säger att klippningen och färgen ska vara gratis, då mitt huvud går runt som frisörens reklampelare. Vem gör så? Ingen (förhoppningsvis).
Det är absurt att tro att illustratörer ska jobba gratis.
Ingen annan yrkeskategori jobbar gratis så varför skulle vi?

Visst är det roligt att se sina bilder på så många ställen som möjligt, ju finare desto bättre såklart.
Men om jag gör det gratis biter jag mig själv i benet (och alla andra illustratörer också) för det visar att jag inte har något värde. Sen, när jag senare vill ha betalt vänder de sig bara till någon annan som är villig att göra det gratis.

Så därför, skulle alla helt enkelt tjäna på, att aldrig jobba gratis. Så kanske en vacker dag, människor inser värdet i att ha en handtecknad, unik illustration.
Även om de fått betala lite för den.

Etiketter: ,

18 kommentarer:

Blogger Mirijam Geyerhofer sa...

Jag vet precis vad du menar! Under journalistutbildningen blev vi inpräntade att ALDRIG JOBBA GRATIS. Det gagnar ju ingen, lönerna kommer alltid hålla sig låga för frilansare om någon som är lika duktig som du kan göra det för nästan inga pengar "för det är ju så bra att ha arbetsprover/bli publicerad". Och det är många som spelar fulspelat och bara "det är ju inte så mycket betalt NU, men sedan, när kunden beställer mer och yadayada", men det är livsfarligt att gå på det!

Heja dig som inte gör det! Som sagt, det gagnar ingen att supertalanger som du sitter hemma och tecknar för skojs skull. Då måste du bli bankdirektör också för att kunna betala räkningarna. Och det verkar ju faktiskt jättetråkigt.

18 oktober 2011 13:36  
Anonymous veronica sa...

bra att du säger det, det är ju faktiskt en bunt yrkesgrupper det handlar om. Sen går det lite hand i hand med, Åh är du doktor! kan du inte bara kolla mitt konstiga märke/jag har ont i benet/mitt halsont.. eller Åh du är trädgårdsmästare! kan du inte kolla lite i min trädgård när du ändå är här?
vad gör man?? och så får jag väl erkänna att jag gjort det själv..

18 oktober 2011 13:55  
Anonymous Elin sa...

Jättejättebra skrivet! Jag håller med till 100 %

18 oktober 2011 14:14  
Anonymous Henrik Broden sa...

Japp det är helt sjukt. Kunderna vill gärna att man ska göra jobbet för det blir så genomtänkt, smart och snyggt. Men betala. Näeee.

Men att exempelvis tryckerier, anonnskostnader eller andra utenheter tar betalt är ju självklart.

Det är då väldigt märkligt.

18 oktober 2011 15:33  
Blogger Anna (bAGus) sa...

Bra skrivit!

18 oktober 2011 15:34  
Anonymous Anonym sa...

Instämmer helt!
Bra skrivet!
När man tycker något är roligt är det också ibland svårt att ta betalt för det ( nu har ju detta blivit ditt jobb, så hoppas du har lättare för det än mig)
Jag klippte vänner allt oftare förr, men de närmaste hade jag inte hjärta att ta betalt av, tills jag en dag upptäckte att en av mina vänner endast började höra av sig när hon vill ha hjälp med håret. Dessutom vill hon alltid vara hemma hos henne då hon har småbarn och bodde 2 mil bort.
Det gick tillslut upp ett ljus för mig, JAG får alltså Betala för att åka och klippa henne och färga hennes hår? Aldrig en blomma, erbj om en liten peng, knappt ett tack.
Nog klippt. Äntligen stod jag på mig.
Som du verkar göra! / Maja

18 oktober 2011 16:22  
Anonymous Jennie sa...

Hejja dej!

18 oktober 2011 16:45  
Anonymous Anonym sa...

Jättebra skrivit. Jobbar själv kultur och teater, och är numera teaterlärare. Är så trött på att jag förväntas jobba gratis "eftersom jag ju jobbar med min hobby"... Trist.

Ibland önskar jag att jag utbildat mig till ett "riktigt" yrke... :-(

annak

18 oktober 2011 18:46  
Blogger Olga sa...

Helt rätt och bra skrivet! :) Dock kan jag inte hejda mig själv och känner att jag måste påpeka att det stavas bransch. Jag är alldeles för engelskskadad och läste gren hela tiden när du skrev branch.

18 oktober 2011 19:13  
Anonymous Anonym sa...

Likadant med konsthantverkare, t.ex keramiker. Kompisar kommer till ateljen och muggen står ju liksom redan där färdig ...

18 oktober 2011 19:20  
Blogger fröken blund slår dank sa...

Äsch för tusan. Du är ju helt fantastisk. Rakt av bara. både rita och skriva. Jösses!

18 oktober 2011 20:22  
Blogger Fröken Kajsa sa...

Heja!! Så sant så sant :) gäller samma för mig, som musiker (eller vad man nu kallar sig när man är 17 år och mitt i utbildning. Men vissa jobb har jag ju haft lite här och där!). När jag sedan är smått utbränd efter långa skoldagar, skolaktiviteter på helger och lov osv plus all övning som måste göras får jag höra att äsch, det kan väl inte vara så jobbigt, det är ju kul med musik. Som om att det inte kan vara slitsamt ändå...

Ps. Tack för fina (fantastiska) bilder och blogg. Fast kanske främst för all pepp om att sikta högt och att gå sin egen väg. Tacktacktack :)

18 oktober 2011 21:37  
Anonymous Lina sa...

Mycket bra skrivet Anna!

19 oktober 2011 09:18  
Blogger Marianne sa...

Det är så trist att du har så himla rätt:(
Jättebra skrivet!

19 oktober 2011 09:35  
Anonymous Maja L sa...

Hade jag haft en fast inkomst så skulle jag lätt beställa en underbar bild av dig. Mitt hjärta stannar varje gång jag ser dina bilder, så himla vackra och galet snygga. Men det får vänta tills jag får ett jobb helt enkelt. Tur att jag kan läsa din blogg så länge. :)

19 oktober 2011 20:26  
Blogger Jimmy Wallin sa...

Låter som att det är hög tid för dig att gå med i Illustratörcentrum.

Personligen gör jag nästan aldrig gratisjobb. De enda undantagen är om det rör sig om något projekt som jag själv är engagerad i och tror på.
Det dök upp en hel del förfrågningar om gratisjobb i början av min karriär men det upphörde efter ett tag.

20 oktober 2011 10:17  
Anonymous Art By Tina/Tina Axelsson sa...

Du har så himla rätt. Hamnar ofta i den situationen - ibland känns det okej - om jsag på något annat sätt får ett bra utbyte- Byteshandel osv. Men oftast inte. Det är ju trots allt min kunskap och tid som konstnär som det handlar om. Sätta priser är jag också helt värdelös på.

20 oktober 2011 16:54  
Blogger YoKo - Liten Anna sa...

jaaa.....visst är det konstigt?!


Vågra att vägra arbeta gratis. Jag har just lärt mig att tacka nej.

Alla kan inte teckna, det är ett unikt värde vi har som vi oxå ska värdera högt.

23 oktober 2011 14:16  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida