måndag 8 mars 2010

Anna Samlar!Som ni säkert redan vet är jag en sann Muminfantast!
Men att samla på Muminsaker kräver en viss finess, jag vill inte ha fula japanska mumintroll som är rosa och ljusblåa. Jag vill ha Tove Janssons egna, vita mumintroll. Hennes egna teckningar annars får det va.

Läste en intervju om Tove Jansson. Jag tror hon var väldigt lik mig. I 80 års present önskade hon sig att bara få vara ifred.
Iallafall stod det att de människor som gillar mumintrollet och som förstår vad det verkligen handlar om, är väldigt speciella.
Det handlar inte bara om vita troll med stora näsor, det handlar om livet, hur människor beter sig mot varann och hur det verkligen känns att drömma om något, att längta bort eller att bara få vara för sig själv. Om äventyr och hemliga stigar, om ostsmörgåsar och lemonad.
Och om hur det är att ha en mamma som förstår precis hur allting känns, utan att man behöver tala om det.

Jag älskar muminböckerna och speciellt Pappan och Havet som jag säkerligen har läst ett tjugotal gånger! Jag rekommenderar den inte till alla, för alla skulle inte förstå hur genialisk den är.
Läser man den utan att fundera handlar det om en familj som flyttar ut till en ö och ska försöka leva i en fyr.
Om man läser den samtidigt som man verkligen tänker efter, handlar den om oändligt mycket mer!

Här är iallafall mina favoriter i samlingen, bland annat ska jag kanske säga för jag har så mycket!

Bordstabletter som jag fick i 26 årspresent av min mamma, saftkanna från Arabia jag fick av Emil när vi var i Gustavsberg, kaffeburk med lilla My jag köpte i Gamla Stan, favoritboken jag lånat av mamma för hundrade gången.

Sen mina älskade muminkoppar! Första utgåvan, vill inte ha det där senare med en gubbe på varje, jag älskar de här myllriga kopparna. Med bara Toves egna teckningar!
Skulle inte sälja dom för allt guld i världen!

Etiketter:

12 kommentarer:

Anonymous Eva sa...

Hej!

En fråga som inte har med inlägget att göra! Vart hittar jag sådana krokar som muggarna hänger i?

mvh Eva

8 mars 2010 11:02  
Blogger Anna Ileby sa...

Krokarna snodde jag från min förra lägenhet när de skulle bygga om köket (som de inte gjorde sen, oops) så jag vet tyvärr inte, men jag tror de är ganla som gatan. Men borde va enkelt att göra själv, bara ta en smal list och spika dit spik eller krokar.

8 mars 2010 11:27  
Anonymous jenni sa...

åååh har du skickat in till konstfack nu? när ska du visa oss?

8 mars 2010 18:09  
Anonymous Maria Festli sa...

nydelig :)

8 mars 2010 19:06  
Anonymous sofia sa...

De nyare utgåvorna av muminmuggar är också tagna ur Tove Janssons arkiv. Tove Slotte har färgsatt och gjort arrangemangen.

Har du förresten läst andra böcker av Jansson? Om inte, gör det! De är fina.


/en som också vuxit upp och lärt sig älska Toves värld

8 mars 2010 19:11  
Anonymous sofia sa...

*..vuxit upp MED och lärt... :)

8 mars 2010 19:13  
Anonymous Katja sa...

vilka fiiina moooomin! :)

8 mars 2010 22:50  
Blogger Moa - En magisk purt... sa...

Åh, jag älskar Mumin. Läste hela serien i höstas för första gången och den var så mycket mer än jag trodde. Precis som du säger så finns det ett djup i dem - som ofta saknas i andra barnböcker. Och figurerna är inte enkla - de har problem, är komplicerade och världen runt omkring känns ofta skrämmande och surrealistisk. Trollvinter är fantastisk tyckte jag - och säkert alla andra som har sömnproblem. För det känns ibland som att alla sviker en som somnat och världen ser så annorlunda och skrämmande ut.

Men pappan och havet tycket jag faktiskt inte om. Jag klarade på nått sätt inte av pappans panik över att vilja lämna muminhuset och tryggheten. Kanske för att jag kände igen mig själv - när allt är bra blir jag livrädd för att det plötsligt finns så mycket att förlora.

Vad långt detta blev. Men som muminfantast så förstår du säkert känslorna!

9 mars 2010 00:23  
Blogger Johanna Stenius sa...

Nu vet jag varför jag ville ha en av dina tavlor på väggen. Du är ju som jag! Kram från hon som ville köpa campingtavlan men ännu inte har fått råd, men som har 28 muminmuggar, bordsunderlägg, karta över mumindalen på väggen, lyssnar på Lasse Pöistys gamla mumintroll i bilen, och har sommarställe i närheten av pappan och havet-skärgården i Finland

9 mars 2010 09:33  
Anonymous My sa...

Åh, vilken fin samling!
Min mamma samlar på muggarna och har kvar en som jag fick när jag var liten bebis som det var lilla My på (självklart). Jag tyckte att kaffeburken var hur fin som helst! :)

10 mars 2010 16:08  
Anonymous Alinde sa...

Jag blev så glad häromdagen. Jag bad min fina mamma leta efter gamla sagan om ringen böcker (som tyvärr var trasiga, bortglömda och slängda) då hon hittade en gammal sönderläst kopia av trollkarlens hatt. En med fint sliten pärm och underbara bilder. Den ligger och väntar på mig på mitt skrivbord. Och jag är glad.
Ville bara dela med mig av min glädje, för att du är en sådan glädjespridare. Så jag tänkte försöka ge litet tillbaka.

10 mars 2010 19:58  
Blogger http://Lans.blogg.se sa...

Älskar dom där muggarna. Superfina!

14 mars 2010 21:42  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida